topmenu

Hoe kan u op een veilige manier stoken met hout? Lees onze hier preventietips.

Als het buiten regent, koud is of sneeuwt, gaat er niets boven een goed vuur in de haard of kachel. Deze installaties verwarmen ons en creëren tegelijkertijd een gezellige en comfortabele sfeer. Met onze volgende tips kunt u dit niet alleen op een aangename manier doen, maar ook op een veilige manier.

www.vuurenvlam.com openhaard Door de hoge energieprijzen kiezen ook steeds meer mensen om een nieuwe brandhaard te laten installeren op om een oude haard terug te gaan gebruiken. Door een gebrek aan kennis en ervaring kan het ook mislopen, daarom enkele handige tips.

Onze 10 tips om veilig te stoken:

  1. Laat uw kachel installeren door een specialist
  2. Gebruik enkel een kachel die nog in goede staat is
  3. Laat de schoorsteen vegen door een vakman
  4. Gebruik nooit vloeistoffen om je vuur aan te steken
  5. Gebruik enkel zuiver hout dat minstens 2 jaar gedroogd is
  6. Zorg dat de capaciteit van uw kachel afgestemd is op uw woonkamer
  7. Steek het vuur altijd van boven aan met een aanmaakblokje en fijn hout
  8. Zet de luchttoevoer goed open
  9. Stook niet bij windstil weer of mist
  10. Zorg voor voldoende aanvoer van frisse lucht

Het installeren of opnieuw in gebruik nemen van open haarden en houtkachels.

Als je een nieuwe haard of kachel koopt, laat deze dan installeren door een vakman. Dit zal ervoor zorgen dat de gebruikte materialen geschikt zijn en dat de installatie correct is. Bovendien zorgt deze specialist ervoor dat de kachel aan alle wettelijke eisen voldoet en dat u de nodige toestemming krijgt om hem te gebruiken.

Voordat u een houtkachel, kachel, schoorsteen of tegelkachel die lange tijd niet is gebruikt opnieuw in gebruik neemt, moet u deze laten controleren en schoonmaken door een schoorsteenveger. Wacht niet tot het laatste moment om contact op te nemen met uw schoorsteenveger. Laat dit ook elk jaar uitvoeren door een vakman of schoorsteenveger.

Pas op voor de vonken!

Tijdens de herfst- en wintermaanden neemt het brandgevaar in flats en huizen toe. Branden worden vaak veroorzaakt door vonken die uit de schoorsteen vliegen. Er is maar één vonk nodig om gemakkelijk brandbare materialen in de buurt van het vuur in brand te steken.

Brand kan worden voorkomen door beschermende deuren of metalen gordijnen op houtkachels te sluiten. Voor open haarden adviseren wij de installatie van passende beschermingsmiddelen zoals een vonkenscherm voor de kachel.

Plaats geen brandbare materialen in de buurt van een verwarmingstoestel of open haard.

Laat de as minstens 48 uur afkoelen.

www.vuurenvlam.com HZ-Concept 920

Gooi schijnbaar afgekoelde as nooit in plastic emmers, vuilniszakken of kartonnen dozen. Maak de schoorsteen of het fornuis nooit schoon met een gewone stofzuiger. As heeft minstens 48 uur nodig om af te koelen. Deponeer de as in een metalen afgesloten bak of vat, op een veilige plaats en ver genoeg van het huis. Zo voorkom je brand door as die niet volledig gedoofd zou zijn.

Pas op voor de schoorsteenbranden

Schoorsteenbranden worden voornamelijk veroorzaakt door verkeerd gebruik van het verwarmingssysteem. Zo kan het gebruik van te nat hout leiden tot roetafzetting in het rookkanaal of de schoorsteen die kan ontbranden. Als een schoorsteen brandt, is er acuut gevaar voor mensen en het hele gebouw. Bovendien komen er giftige gassen vrij in de kamers en komen er vlammen uit de schoorsteen.

Wanneer u een schoorsteen installeert of een kachel koopt, moet u er samen met de installateur van de kachel, de monteur van de schoorsteen en de schoorsteenveger voor zorgen dat de doorsnede van de schoorsteen geschikt is voor het warmtevermogen.
Het is belangrijk dat u geen brandstoffen verbrandt die te nat of ongeschikt zijn, zoals afval.
Het vuur heeft voldoende lucht nodig: als die te snel na het aansteken wordt afgesloten, kan het hout niet branden en smeult het vuur alleen maar, waardoor roet ontstaat. Als het glas van uw haard of kachel zwart wordt, is dat een duidelijk waarschuwingssignaal.

Bron https://www.vuurenvlam.com

 

Het eindejaar is een tijd vol gezellig samenzijn en feesten.  Maar elk jaar gebeuren er ook ongelukken in deze periode.  Kaarsen, kerstbomen, fonduestellen, vuurwerk,… kunnen je feest snel doen omslaan in een nachtmerrie.  Een brandende kaars die te dicht bij de gordijnen of de uitgedroogde kerstboom staat, kan je huis in enkele minuten in lichterlaaie zetten.

Nog een laatste tip voor eindejaar: een rookmelder is niet alleen een goed cadeau, je hebt ook  dubbel zoveel kans om een woningbrand te overleven. Het is geen duur geschenk… maar wel een mensenleven waard!

Alle woningen zijn veiliger als je ze beschermt met meerdere rookmelders. Dat geldt ook voor woningen die een gedeelte hebben dat niet voor wonen wordt gebruikt (zoals een medische praktijk, een atelier,…).  Een rookmelder gaat maar 10 jaar mee. Daarna functioneert zijn mechanisme minder goed en kan je valse of geen alarmen krijgen. Een rookmelder met een batterijlevensduur van 10 jaar moet je in zijn geheel vervangen.

Als je je woning huurt, moet je verhuurder het volledige toestel vervangen en ben je weer vertrokken voor 10 jaar bescherming.

bron https://www.speelnietmetvuur.be/nl/rookmelders/