Langdurige vorst zoals de afgelopen weken kan bijzonder nefast zijn voor water- en verwarmingsinstallaties in niet-verwarmde woningen of vertrekken. U kunt dus best alert zijn voor mogelijke waterschade bij het inzetten van de dooi. Vooral de niet-beschermde of niet-geïsoleerde waterleidingen buiten de woning en water- en verwarmingsinstallaties in niet-verwarmde woningen of vertrekken kunnen beschadigd zijn door de vrieskoude.
We raden aan om attent te zijn voor lekken die meestal pas zichtbaar worden zodra de dooi inzet:
- Tijdens de eerste dooidagen bevelen we een controle aan van alle niet-verwarmde vertrekken (zolders, kelders, tuinhuizen, garages en dergelijke) waar waterleidingen aanwezig zijn, en indien nodig een tweede controle te verrichten. Zo hebben de eigenaars of huurders van een woning de kans om een eventueel lek snel te ontdekken en in te grijpen en indien nodig een vakman op te roepen om uitbreiding van de schade te vermijden.
- We vestigen ook de aandacht op de kwetsbaarheid voor dergelijke schades in tweede verblijven die langere tijd onbewoond en onverwarmd bleven, net als in studentenkoten die begin februari vaak verlaten zijn omwille van de vakantieperiode aan universiteiten en hogescholen.
De betrokken eigenaar, huurder of syndicus gaat tijdens de eerste dooidagen best eens langs om de staat van die woningen te controleren.